Phytoplankton omega & multi volwaardig vegan supplement
OverzichtPhytoplankton omega & multi volwaardig vegan supplement
Fytoplankton is de naam voor de oudst bekende eencellige algen die op aarde zijn geëvolueerd. Fytoplankton staat aan de basis van de Arctische voedselketen en bevat meer dan 75 verschillende lipiden, mineralen, vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen. Het is de meest oorspronkelijke, volwaardige voeding van de natuur, het is dan ook qua voedingsstoffen de meest geconcentreerde voedingsbron ter wereld. En het is 100% plantaardig.
Waar komt fytoplankton vandaan?
Fytoplankton kan ‘wild geoogst’ worden, maar laat zich ook gemakkelijk kweken. Vaak is het zo dat voeding uit het wild superieur is aan gekweekte varianten, maar dat is bij fytoplankton niet het geval. De hoogste kwaliteit kan alleen gegarandeerd worden als het fytoplankton in een gecontroleerde omgeving gekweekt wordt.
Er zijn vele soorten fytoplankton en sommige soorten bevatten veel meer voedingsstoffen dan andere. In een gecontroleerde omgeving kunnen de beste soorten gekweekt worden, wat een garantie is voor kwaliteit, zuiverheid en stabiele gehaltes aan voedingsstoffen. Superieure soorten fytoplankton zijn de Nannochoropsus oculata en Nannochloropsis sp.
Een andere kweekmethode is in ‘open vijvers’, waarbij bovenstaande kwaliteitskenmerken niet gegarandeerd kunnen worden. Het is verstandig om hier op te letten als je een fytoplankton supplement gaat aanschaffen.
Indicaties voor gebruik
- Aanvulling voor iedereen, om de tekorten die we oplopen als gevolg van de industriële bewerkingen van onze voeding, stress en voedingskeuzes, op te heffen.
- Vegetariërs en veganisten
- Kinderen in de groei.
- Bij aanhoudende vermoeidheid.
- Bij concentratie- en geheugenklachten.
- Bij een verzwakte weerstand.
- Bij een verhoogde bloeddruk (i.c.m. Okinawa mineralen).
- Bij schildklierklachten.
- Bij huidklachten.
Wat zijn die 75 voedingsstoffen en waar zijn ze goed voor?
De beste soorten fytoplankton bevatten minstens 75 verschillende voedingsstoffen. De belangrijkste sommen we hier op, aangegeven per gram (= 1000 mg) en inclusief hun functie:
• Eiwitten, bij voorkeur 50% van de totale hoeveelheid, bestaand uit alle aminozuren (inclusief de essentiële):
Ons lichaam bevat circa 12 kilo eiwit, er zijn ongeveer 20.000 verschillende eiwitten, die de bouwstoffen zijn van de botten, spieren, huid, haar, nagels, alle organen, weefsels, het zenuwstelsel, hormonen en enzymen.
• Koolhydraten, bestaand uit vezels en essentiële suikers:
Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en een goede stoelgang. Daarnaast verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Essentiële suikers zijn een groep suikers die essentieel zijn voor de communicatie van onze cellen en daarmee geneeskrachtige eigenschappen hebben.
• Vetten en vetachtige stoffen, zoals omega 3,6,7 en 9 en lipiden (fosfolipiden en glycolipiden), zoals fosfatidylserine. In een hoge kwaliteit fytoplankton zijn de vetachtige stoffen zowel vet- als wateroplosbaar. Dat garandeert maximale opneembaarheid. Ook moet je de exacte hoeveelheden kunnen terugvinden.
Functies zijn o.a. energieaanmaak en -opslag, warmte-isolatie, regulatie van cholesterol, buffer voor gifstoffen, goede hersenfuncties zoals geheugen en gemoedstoestand, een goede spierwerking, flexibiliteit en functionaliteit van de celwanden garanderen en faciliteren van alle cellulaire processen. Ook beschermen ze cellen tegen schade.
De voordelen van plantaardige omega 3 uit fytoplankton:
- De omega 3 is afkomstig van de oorspronkelijke bron en is beschikbaar in zijn puurste vorm.
- Het is vrij van kwik, PCB’s en DDT’s (insecticiden die soms gevonden worden in vis en visolie).
- Er heeft geen chemisch extractieproces van de lipiden plaatsgevonden, zoals bij vis- en algenoliën, noch synthetische bewerkingen en oxidatieprocessen.
- Het wordt door de natuur geleverd in z’n oorspronkelijke samenstelling, waarbij andere aanwezige voedingsstoffen, zoals choline, de opname bevorderen.
- Het heeft een hele hoge biologische beschikbaarheid, omdat de (polaire) lipiden zowel in vet als in water oplosbaar zijn.
- Alle mineralen, met name calcium, magnesium, jodium, ijzer, zink en zwavel:
Mineralen zorgen voor de vochthuishouding, ontgifting, signaaloverdracht van de cellen (communicatie), opname van voedingsstoffen, opstarten van processen en het in stand houden van een gezonde pH-waarde (tegengaan van verzuring). - Vitaminen C, E en B-vitaminen.
Vitamine C is goed voor de weerstand, hart en bloedvaten, het collageen, de wondgenezing en is antioxidant. Vitamine E voorkomt oxidatie van vetten en bloedklontering en is goed voor de huid en ogen. B-vitaminen zijn belangrijk voor de energiehuishouding, haar, huid en nagels, de spijsvertering, het brein en zenuwstelsel. - Carotenoïden: Een groep antioxidanten, bestaande uit pigmenten in het kleurspectrum van geel tot rood, die deels omgezet kunnen worden in vitamine A (met behulp van o.a. zink).
Ze zijn goed voor de ogen, het hart en de bloedvaten, remmen kankercellen en versterken het immuunsysteem. Noemenswaardige carotenoïden zijn luteïne en zeaxanthine, omdat zij tegen de schadelijke effecten van blauw licht beschermen. Een goede kwaliteit fytoplankton bevat deze twee antioxidanten. - Chlorofyl: Een milde antioxidant met een groen pigment, dat zich hecht aan zware metalen en andere gifstoffen en dus als ontgifter werkt. Het gaat lichaamsgeurtjes tegen en ondersteunt de opname van ijzer en magnesium (doordat het een gelijke structuur als hemoglobine heeft).