Gebruik jij al L-glutamine?
OverzichtGebruik jij al L-glutamine?
Misschien heb je er wel eens van gehoord? Medical medium is ook iemand die L-glutamine vaak aanbeveelt, daarom de hoogste tijd om hier eens wat over te schrijven.Over het algemeen wordt L-glutamine ingezet ter versterking van de darmwand.
In de natuur komen ongeveer vijfhonderd aminozuren voor. Twintig hiervan zijn aminozuren die als bouwstenen dienen voor eiwitten in het menselijk lichaam, deze worden aangeduid met de term ‘fundamentele aminozuren’. Deze fundamentele aminozuren kunnen weer onderverdeeld worden in de categorieën ‘essentieel’, ‘semi-essentieel’ en ‘niet-essentieel’.
Glutamine is in het menselijk lichaam het meest voorkomende niet-essentiële aminozuur, wat wil zeggen dat het lichaam dit normaal gesproken zelf kan aanmaken. De endogene synthese is het grootst in spieren, longen, vetweefsel en hersenen. Onder bepaalde omstandigheden kan de glutaminesynthese onvoldoende zijn om in de behoefte te voorzien. Om die reden wordt glutamine ook wel beschouwd als semi-essentieel. Glutamine is (samen met de aminozuren cysteïne en glycine) bouwsteen voor glutathion.
Glutamine speelt een belangrijke rol in de aminozuur-, koolhydraat- en vetstofwisseling. Als energiebron voor sneldelende cellen zoals immuuncellen en darmepitheel is glutamine belangrijk voor het immuunsysteem en een goede opbouw en regeneratie van de darmwand. Ook is glutamine van belang voor de darmbarrièrefunctie: glutamine ondersteunt de vorming van zogeheten tight junctions (zonula occludens), specifieke eiwitten die darmepitheelcellen bij elkaar houden en ervoor zorgen dat deeltjes uit het maagdarmkanaal niet ongecontroleerd langs het darmslijmvlies het lichaam in kunnen komen. Glutamine wordt daarom vaak ingezet om lekkende darm (verhoogde darmpermeabiliteit) tegen te gaan.
Glutamine is betrokken bij de synthese van eiwitten, nucleïnezuren (DNA, RNA), neurotransmitters (waaronder GABA, gamma-aminoboterzuur), glycogeen en hormonen. Tevens is glutamine belangrijk voor het zuur/base-evenwicht (glutamine verhoogt de renale uitscheiding van zuren en verhoogt de bufferende capaciteit van bloedplasma), de spieropbouw en de ontgifting van ammoniak in de hersenen. Ook zijn er aanwijzingen dat glutaminesuppletie bijdraagt aan gewichtsdaling bij mensen met (sterk) overgewicht. Bij duursporters gaat glutamine immunosuppressie en een lekkende darm tegen. Glutaminesuppletie bij de maaltijd verbetert de glycemische controle bij mensen met diabetes type 2. Ook beschermt glutamine het maagslijmvlies en bevordert het aminozuur de genezing van een maagzweer.
Glutamine is (samen met de aminozuren cysteïne en glycine) bouwsteen voor de intracellulaire antioxidant glutathion. In stressvolle omstandigheden is meer glutamine nodig om de intracellulaire glutathionsynthese op peil te houden, zodat cellen voldoende beschermd blijven tegen oxidatieve stress.
Onder sporters is glutaine erg populair sinds het uitkomen van meerdere onderzoeken die aantoonden dat dit aminozuur helpt om de spieren sneller te doen herstellen. Glutaminezuur helpt bij het ontgiften van ammoniak in de hersenen.
Natuurlijke bronnen:
Vlees, zuivel, eieren, soja, bonen, tarwe
Te gebruiken bij:
Wonden, brandwonden, trauma, preoperatief
Ontsteking(sziekten), (ernstige) infecties, cachexie
Lekkende darm(syndroom), endotoxemie
Duursport
Diabetes type 2
Overgewicht, obesitas
Inflammatoire darmziekten
Maagzweer (bijvoorbeeld door stress, medicijnen of een helicobacterinfectie)
Aids
Sikkelcelziekte
Kanker
Niet te gebruiken bij:
Bipolaire stoornis
Ernstige lever- en nieraandoeningen
Overgevoeligheid voor glutamine (mogelijk bij overgevoeligheid voor monosodiumglutamaat/MSG)
bron: orthokennis foundation