Gevulde speculaas (eivrij, glutenvrij, zuivelvrij)
OverzichtGevulde speculaas een echte lekkernij van deze tijd! Maar wat als je ook rekening moet houden met een bepaald dieet, omdat je bijvoorbeeld geen suiker wilt eten. Of omdat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Het kan allemaal en het is gemakkelijker dan je denkt!
Dit recept is vrij van riet- en bietsuiker, ei, gluten, zuivel, mais en soja. Kortom veganistisch en gewoon heel erg lekker!
Ik heb wel gebruikt gemaakt van kokosbloesemsuiker. Deze wordt ook wel palmsuiker genoemd en wordt gemaakt van de kokosnootnectar. Kokosbloesemsuiker is een voedingsrijke zoetstof met een glycemische indexwaaard (hierna GI-index genoemd) van 35. De GI-index van honing ligt tussen 55-60, glucose-fructosesiroop 62, witbrood 75 en maltodextrine 105! Doordat de GI-index in verhouding met andere zoetmiddelen erg laag is worden de calorieen veel langzamer opgenomen in de bloedbaan. Hierdoor krijg je minder pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.
Naast de lage glycemische indexwaarde van kokosbloesemsuiker bevat deze ook veel andere goede voedingsstoffen waaronder; kalium, magnesium, ijzer, zink, zwavel, koper en vitamine B1, B2, B3 en B6.
Kortom is dit naar mijn mening het meest ‘gezonde’ zoetmiddel.
Ingrediënten:
Amandelspijs:
– 125 gr. dadels
– 125 gr. amandelmeel
– citroensap 2el
Deeg:
– 200 gr. boekweitmeel
– 1 tl baking soda
– 30 gr. kokosbloesemsuiker
– 1 el koek en speculaaskruiden
– 100 gr. kokosolie
– amandelschaafsel hoeveelheid naar smaak.
Keukenapperatuur:
– oven
– keukenmachine met S-blade
– Bakpapier
– ovenschaal 16x16x4cm (lxbxh)
Bereiding:
Laat de dadels een nachtje weken in water (minimaal 4 uur). Giet deze de volgende morgen af en doe ze in de keukenmachine. Doe hier ook het amandelmeel bij en de citroensap.
Meng tot een geheel en doe dit mengsel in een bakje en zet het even in de koelkast. Hierdoor kan je het zo gemakkelijker gebruiken als het iets is opgestijfd.
Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden en bekleed de ovenschaal/vorm met bakpapier. De vierkante ovenschaal de ik heb gebruikt heeft de volgende afmetingen: Lengte 16 cm., breedte 16 cm., hoogte: 4 cm. en diameter 19,5 cm.
Smelt de kokosolie en voeg deze samen met alle ingrediënten voor het deeg behalve het amandelschaafsel, in de keukenmachine.
Maak van dit deeg twee gelijke delen. Bekleed de bodem van de ovenschaal/vorm met een deel. Pak daarna de vulling uit de koelkast en verspreid deze geleidelijk over het deeg. Pak het tweede deel deeg en verspreid deze over de vulling.
Strooi naar smaak wat amandelschaafsel over de laatste laag en zet de gevulde speculaas in de oven. Afhankelijk van jouw oven gaar bakken binnen 20 tot 25 minuten.
Goed af laten koelen voor serveren en bewaren in de koelkast.
©prepare and eat your food with love – Bianca